Süssünk kenyeret!

Süssünk kenyeret! Na de hogyan?

-rövid útmutató kezdőknek -

 

Mi kell hozzá?

Liszt, víz, só (+ idő és odafigyelés)

 

Hogy álljunk neki?

Fogjuk a keverőtálunkat, tegyük bele a lisztet és adjuk hozzá vizet. (Megcélozva az egy kilós kenyeret ebben a fázisban kb. 45-50 dkg liszt és 3-3,5 dl víz szükséges.) Jól keverjük össze, aztán takarjuk le (fedővel vagy fóliával) és hagyjuk minimum fél órát pihenni.

Aztán adjunk hozzá 15 dkg kovászt. Dagasszuk simára. Várjunk 5-6 percet, majd rakjuk hozzá 1-1,5 dkg sót (1,5-2 teáskanállal), aztán dagasszuk még kicsit, mielőtt még nekiállnánk pihentetni.

A pihentetés bő két órát igényel. Ezalatt félóránként meghajtogatjuk – ennek során az alsó rétegét néhányszor a tetejére hajtjuk; finoman, csak ujjbeggyel dolgozunk. Az a célunk, hogy segítsük a légbuborékok képződését a tésztába.

Megformázzuk, aztán 2-3 órát kelni hagyjuk.

A kenyérsütőnket betesszük a még hideg sütőbe, felforrósítjuk.

Végül a kenyeret a sütőedénybe tesszük, vágásokat ejtünk rajta. Betesszük a 250°C-ra felforrósított sütőbe. Fontos, hogy a fedele legyen rajta, avagy ha nincs fedele a kenyérsütő formánknak, akkor tegyünk be mellé egy csésze vizet, hogy a megfelelő páratartalmat azáltal biztosítsuk – természetesen, ha tud gőzölni a sütő az is jó. (Ha a csészés megoldást választanánk, akkor fontos, hogy a sütővel együtt a csészénket is előmelegítsük.) Kb. 5 perc múltán a sütőt le kell halkítanunk 220-230°C-ra. Ezen a hőfokon a kenyér kb. 40-50 perc alatt készül el.

Kenyérsütőnkben sütve sokat fog segíteni, hogy a kerámia egyenletesen adja le a hőt a kenyértészta felé és így az eredmény is szebb lesz, ráadásul a kész kenyeret is könnyen kifordíthatjuk belőle (nem ragad bele, elválik a falától, s szép kérge lesz).

 

Kovász:
 
A kovász már-már élőlény – barát, akire hosszú távon számíthatunk, de ugyanakkor gondoskodást is igényel.
 
30g lisztet és ugyanannyi meleg vizet szükségeltetik összekeverni hozzá.
 
Betesszük a kovásztartónkba és érni hagyjuk. Az éréshez meleg hely kell és kevéske levegő is szükséges – ezért nem szabad légmentesen lezárni az edényünket. Hamarosan apró buborékok jelentkeznek a kovászunkon. A kovászunk ezzel jelzi, hogy éhes és azt szeretné, ha etetnénk. Az etetés azt jelent, hogy további 1-1 evőkanál lisztet és vizet adunk hozzá. Kezdetben naponta kétszer, majd 3-4 nap után naponta 3-szor, 4-szer kell etetnünk – annak függvényében, hogy a buborékok milyen gyorsan jelennek meg rajta. A kovászunk 8-9 nap elteltével tekinthető kellően érettnek – sajnos ennyit muszáj várnunk az első kovászos kenyerünk megsütése előtt. Azután hűtőbe is tehetjük. Kb. 8 órával azelőtt, hogy nekiállnánk kenyeret sütni vegyünk ki belőle annyit, amennyire szükségünk van, és etessük meg.

 

Milyen lisztet használjunk?

Lehetőleg használjunk kenyérlisztet! (BL 80 = fehér búzakenyérliszt; BL 112 = félfehér búzakenyérliszt.)

Ha fehér kenyeret akarunk, csak fehér búzalisztet használjunk.

Ha félbarna kenyeret szeretnénk, akkor teljes kiőrlésű lisztet is vegyíthetünk bele, 10-20%-os arányban. (A teljes kiőrlésű liszt kicsit segít majd megemelni a tésztánkat.)